Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Bearing

Μοιραστείτε

Ας πούμε λοιπόν λίγα πράγματα για τα ρουλεμάν. Αρχικά ας τα ξεχωρήσουμε με βάση το μέγεθος σε μικρά και μεγάλα για να καταλάβουμε πως το μέγεθος σχετίζεται με την απόδοση. Ας πάρουμε την περίμετρο ενός μεγάλου ρουλεμάν και υποθετικά ας την ξετυλίξουμε για να γίνει ευθεία γραμμή. Κάνουμε το ίδιο με το μικρό και βλέπουμε ότι η ευθεία του είναι μικρότερη. Οποτε καταλαβαίνουμε οτι το μεγάλο ρουλεμάν κάνει μία πλήρη περιστροφη για να διανύσει την γραμμή του(η γραμμή του είναι η διάμετρός του άρα χρειάζεται μία πλήρη περιστροφή για να τη διανύσει). Για να διανύσει όμως το μικρό ρουλεμάν την ευθεία ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ αναλόγως του μεγέθους του. Άρα σε δυο γιογιο με διαφορετικά ρουλεμάν που γυρνάν με την ίδια ταχύτητα το μικρό ρουλεμάν θα κάνει πιο πολλές στροφές για να φτάσει την ταχύτητα αυτή ΑΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΡΙΒΕΣ σχετικά με το πιο ´´ξεκούραστο ´´ μεγάλο. Βέβαια το μικρό ρουλεμάν έχει καλύτερη επιτάχυνση κάτι σαν τις ταχύτητες με τα γρανάζια σε ένα αμάξι.Το μικρότερο ρουλεμάν συνήθως έρχεται με φαρδύτερο recess area που δεν γεμίζεται (η τουλάχιστον όχι εύκολα)με υγρή σιλικόνη και συνήθως έχουμε pads.
Ας δούμε τώρα την επιφάνεια επαφής με το σκοινί. Υπάρχουν λοιπόν ρουλεμάν με ημικυκλικό σχήμα(κάνουν ένα βαθούλωμα - concave) για να κεντράρουν το σκοινί, άλλα με μία ´´χαραγματια´´ στο κέντρο του (track) για τον ίδιο λόγο, άλλα με ένα σχήμα συνδιασμό των δύο παραπάνω (το βαθούλωμα-κοιλιά είναι μονο στο κέντρο και όχι απο άκρη σε άκρη και δεν είναι απλή χαραγματιά στο κέντρο,ένα άλλο που μοιάζει με αυτο \__/και συνδιάζει τα θετικά του flat ρουλεμάν(θα δούμε παρακάτω) με το concave. Τέλος το στοκ flat ρουλεμάν που δεν κεντράρει. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση λοιπόν για οοολα αυτά. Ουσιαστικά λοιπον έχουμε τα εξής. Το concave ρουλεμάν ενώ κάνει το καλύτερο κεντράρισμα και απομάκρυνση απο το response είναι απότομο στο πως στοιβάζει το σκοινί σε multiple layer string tricks λόγω της μεγάλης μονοκόματης κλίσης του προς το κέντρο και μπορεί εύκολα να μπλέξει το σκοινί. Τα υπόλοιπα λοιπον ρουλεμάν φτιάχτηκαν για να υπόσχονται να κρατάνε το σκοινί μακρυά απο το response system αφήνοντας όμως μια flat επιφάνεια για να μπορεί το σκοινί να απλωθεί πιο ομαλά και λιγότερα στριμωγμένο. Το στοκ φλατ ρουλεμανάκι είναι για πολλούς η καλύτερη λύση(και η δική μου) αλλά θα πρέπει να έχουμε μάθει να ρίχνουμε και να κινόυμαστε στα tricks ίσια γιατί δεν επιτρέπει πολλά πολλά.
Αισίως προχωράμε στα υλικά. Υπάρχουν τα στάνταρ ατσάλινα ,με κεραμικές μπίλιες ,ολόκληρα κεραμικά(ναι,ναι) ,υβριδικά με πλαστικό housing και ό,τι βάλει ο νους του James Bond η του MacGyver.Όλα αυτά γίνονται φυσικά για μείωση των τριβών για unresponsive play ,για μείωση του θορύβου, των κραδασμών κατα το σπινιάρισμα.και κάποιες φορές για εντυπωσιασμο(χεχε).
Μιας και αναφέρθηκα στο unresponsive play ας μιλήσουμε για τον καθαρισμό που κάνουμε για να κερδίσουμε χρόνο στο σπινιάρισμα και να κάνουμε το γιογιο dead unresponsive.Όπως ανέφερα και στο φόρουμ η πιο σιγουρη,αποτελεσματική,καθαρή και οικονομική λύση είναι το ασετόν του χρωματοπωλείου. Νέφτια,white spirit,κοσμετικό ασετόν,ζιπΕΛΑΙΟ περιέχουν ποσότητες ΕΛΑΙΩΝ οπότε δεν κάνουν απόλυτα καθαρή δουλειά ενώ το οινόπνευμα δεν είναι δυνατό και πολλές φορές έχει αρώματα και μικρές ποσότητες ελαίων. Πολλοί επίσης επιλέγουν να μην ξανακλείσουν(να βάλουν πίσω τα πλαινά προστατευτικά που βγάλαμε για τον καθαρισμό(για το πως ξεμοντάρουμε ρουλεμάν θα βρείτε βίντεα και ποστ στο φόρουμ)) για να μειώσουν και άλλο τις τριβές.Απλά προσέξτε να είναι πεντακάθαρος ο χώρος που ´´καθεται ´´ το ρουλεμάν για να το κάνετε αυτό για να μην πέσουν σκουπίδια μέσα!
Αυτά προς το παρόν.Κρατήστε τις γνώσεις ,δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε και αποφασίστε τι τελικά σας τεριάζει καλύτερα μιας και στο yoyoing όπως και στη ζωή δεν υπάρχει το τέλειο αλλά αυτό που για κάθε έναν από εμάς πλησιάζει το τέλειο(τι είπα το άτομο).
υ.γ. Αν μου ξέφυγε κάτι θα επανέλθω με update.
Georgie

6 σχόλια:

admin είπε...

Ωραία και χρήσιμα όλα αυτά.Καμιά φωτογραφία θα βάλετε να καταλάβουμε και τι είναι το bearing; :p

Μάνθος είπε...

Αν θα μου εδεινες την αδεια να το τροποποιησω λιγο?(οχι τα λεγομενα,μονο σαν γραψιμο και εμφανιση,γιατι τα λες ολα perfect,bro!!)Αμα οχι,μην δαγκανεις,δεν πειραζει..

Georgie είπε...

χαχα.πανω που εφτιαξε το pc και μπηκα να βαλω φωτο ειδα την ευγενικη προσφορα του team!!!!
Για τον Μανθο:τι θες να τροποποιησεις ωρε?

Μάνθος είπε...

Καμια παραγραφο,για να δειχνει λιγο ποιο ωραιο το κειμενο,οχι τιποτα αλλο...

Georgie είπε...

Έκανα κάποιες αλλαγές..Ελπίζω να είναι ok τώρα!

Μάνθος είπε...

Ok,teleio!

Δημοσίευση σχολίου